Vaivainen varjoviikuna

© 2019 Hajavalo blogi


Viime talvena hankin varjoviikunan (Ficus microcarpa), jonka pitäisi olla helppohoitoinen ja vähään tyytyvä huonekasvi. Olen sijoittanut sen valoisalle ikkunalle ja kastellut aina kerralla vähän enemmän antaen sen kuivahtaa reilusti kastelujen välillä. Jostain syystä meillä ei kuitenkaan ole synkannut alkuunkaan.

Viikunassa oli hankintahetkellä runsaasti upean kiiltäviä lehtiä, jotka muutaman päivän sisään alkoivat systemaattisesti varista. Jäljelle jäivät kuivannäköiset sököttävät oksat ja muutama hassu harottava lehti. Yritin ratkaista tilanteen siirtämällä kasvin lähemmäs ikkunaa ja lisäämällä kastelua. Onhan kotona aika erilainen ilmankosteus ja valaistus kuin myymälöissä. Ilokseni uusia silmuja ilmestyikin pian vanhojen lehtien tilalle.


© 2019 Hajavalo blogi

Aika pian huomasin mullan pinnalla hometta, milloin minkäkin väristä ja näköistä. Syynä oli varmaan tihentynyt kastelu. Poistin pintamultia parin sentin syvyydeltä aina sitä mukaa, kun havaitsin uutta kasvustoa, ja laitoin tilalle tuoretta multaa. Harvensin myös kastelua. Kasvualusta pysyi hyvänä aina vähän aikaa, mutta hyvin pian sama tanssi jatkui.

Yhtenä päivänä sain tarpeekseni, kun huomasin ruukussa homepalluran, josta kasvoi pari valkolakkista sientä. Alkujärkytyksen jälkeen selvitin, ettei sienistä ilmeisesti ole kasville varsinaista haittaa. Koska viikunan kanssa oli jo aiemmin ollut aika paljon ongelmia, päätin hankkiutua sienistä eroon.


© 2019 Hajavalo blogi

Heitin vanhat mullat pois ja jynssäsin ruukun kauttaaltaan puhtaaksi. Pesin myös kasvin juuret huolellisesti. Lopuksi istutin viikunan uudelleen ravinteikkaaseen kukkamultaan. Nyt viikko operaation jälkeen viikuna on edelleen pystyssä, mutta varistaa jälleen lehtiään. Multa tuntuu olevan jatkuvasti liian kosteaa tai kuivaa, tosin hometta tai sieniä siinä ei ole näkynyt.


© 2019 Hajavalo blogi

En tiedä onko viikunani vain heikko yksilö vai hoidanko sitä väärin. Joka tapauksessa, kun kyseessä on muuten näin mainion näköinen pikkupuu, en raaskisi heittää sitä pois. Jos kasvi kuitenkin menee todella huonoon kuntoon, se voi houkutella itseensä tuholaisia ja kasvitauteja, jotka saattavat levitä myös muihin huonekasveihin. Ehkä seurailen viikunan vointia vielä hetken. Kaikki neuvot ovat nyt kalliita, joten jos sinulla on kokemusta varjoviikunasta, otan mielelläni hoitovinkkejä vastaan.


My Ficus microcarpa is a real beauty, but really tricky to take care of. This should be an easy-care plant, but somehow I manage to make her unsatisfied time after time. I can't find the right rhythm with watering. If the soil is dry, leafs star to fall of. On the other hand moist soil causes mould and mushrooms to appear.

Picking the shrooms and couple centimeters of soil off didn't change a thing. So I washed the pot and plant thoroughly and changed the soil, hoping that would give us a brighter future. It's been four days now from the operation and the soil seems fine so far, but the ficus is dropping her leafs again. I wish someday we'll understand each other better.

2 kommenttia