Tee itse kasvitaulu

© 2020 Hajavalo blogi


Idea kasvitaulujen väkertämiseen syntyi pienen vahingon kautta, kun muutama viikko sitten onnistuin pölyjä pyyhkiessä katkaisemaan isomaijasta lehden. Koitin ensin tukea lehden vartta teipillä, mutta seuraavana päivänä lehti lurpatti ja oli parempi irrottaa kokonaan. Isomaijalla on upeat lehdet, joten en millään olisi raaskinut heittää irtolehteä pois. Niinpä päätin tehdä siitä taulun.

Kasviaiheisia kuvia olen piirtänyt ja maalannut vaikka kuinka, vaan eipä ole aiemmin tullut mieleen käyttää tauluissa oikeita kasveja. Kokeilu hieman eskaloitui ja päädyin keräilemään kasvitauluja varten vähän kaikenlaisia lehtiä ja kasveja – ulkoa tosin, en sentään sisäkasveistani. Tällainen taulu on helppo toteuttaa eikä vaadi suurempia välinehankintoja.


© 2020 Hajavalo blogi

Hommaa itsellesi ensin haluamasi kokoiset kehykset ja paperia. Persoonallisia ja mielenkiintoisia kehyksiä löytyy ainakin kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Voit sommitella kasvin joko taustapaperille tai asettaa kahden lasin väliin, jolloin taulusta tulee ilmavan näköinen. Värillisillä papereilla saat luotua erilaisia vaikutelmia. Taustapaperiksi käy mikä vain hieman tavallista kopiopaperia paksumpi paperilaatu, jossa on tekstuuria, kuten vesiväripaperi.

Talussa voi tosiaan käyttää joko ulkoa kerättyä kasvia tai voit hyödyntää huone- ja parvekekasvejasi, jos raaskit. Mikäli keräät luonnosta, tarkista ettei kasvi ole rauhoitettu. Ajankohtaisen listan rauhoitetuista lajeista voit tarkistaa esimerkiksi Ympäristöhallinnon sivuilta (kts. luonnonsuojeluasetuksen liitteet.)


© 2020 Hajavalo blogi

Kasvi tulee aluksi kuivata ja prässätä, jotta se asettuu siististi ja pysyy hyvänä kehyksissä. Samaan tapaan kuin joskus kouluaikana, kun kesälomalla kerättiin kasvioon erilaisia kasveja. Laita kasvi talouspaperille tai vastaavalle ja sujauta kirjan väliin painumaan. Asettele kasvi niin, että lehdet ja kukat eivät mene ruttuun. Jotta kasvi prässäytyisi mahdollisimman hyvin, kannattaa kirjojen päälle laittaa lisäksi jotain painavaa.


© 2020 Hajavalo blogi

Kasvin annetaan olla painuksissa pari viikkoa. Kun kasvi on täysin kuivunut, siirrä se varovasti paperille, johon aiot sen kiinnittää. Saat siistin lopputuloksen leikkaamalla paperista kehykset viivaimen ja mattoveitsen avulla tai saksilla. Joissain taulukehyksissä paperinen kehys voi tulla myös valmiina kehysten mukana. Kun jätät kasvin varren kehyksen alle, et tarvitse erillistä kiinnitystä, sillä kehys auttaa pitämään kasvin tukevasti paikallaan.


© 2020 Hajavalo blogi

Tarkista vielä ennen taulukehysten kiinnitystä, ettei lasin väliin jää mitään ylimääräistä, jota et sinne halua. Väliin tuppaa joutumaan aika helposti ties mitä lemmikin karvaa ja murua. Kun sommittelu on valmis ja siistitty, voit kiinnittää kehykset ja ihailla upeaa aikaansaannostasi.


© 2020 Hajavalo blogi

Taulusta saat kivan lahjaidean tai voit nauttia siitä ihan itse. Ajan myötä valo haalistaa kasvin värejä, mikä kannattaa huomioida taulun sijoituksessa. Haalistuneet värit voivat toki olla joissain kasveissa jopa kauniita – kannattaa siis vain kokeilla ja testailla, mitä ajan patina taululle tekee.

Jos innostuit kokeilemaan, jaa kuva omasta taulustasi esimerkiksi Instagramiin ja lisää @hajavaloblog seurattaviin, niin pääsemme jakamaan hyviä ideoita jatkossakin.


Most of the best ideas are discovered by accident – just like this one. I accidentally broke a leaf from my calathea medallion and as you can see it has the most beautiful leafs so I was unwilling to throw it away. Instead I dried and pressed the leaf and framed it. It was so nice and easy I got excited and tried outdoor plants as well.

I'd say that imagination is the only limit in this kind of project. You can vary the installation with shaped frames and colored papers or just leave the frames out and press the leaf inside two pieces of glass. Remember to dry and press the plant parts first (one week is enough), otherwise they lose their color, become wrinkly and easily shed into pieces. If you have tried or will try this too, share your photo in Instagram and follow @hajavaloblog so we're able to share these nice ideas to each other again.

0 kommenttia