Tuunaa taimelle suojaruukku

© 2020 Hajavalo blogi


Ruukkuja on aina liikaa tai liian vähän. Jälkimmäinen tapaa olla tyypillisempi haaste varsinkin taimien kohdalla. Kovin pienien, etenkään nopeakasvuisten kasvien ruukkuihin ei raaski investoida, sillä ne kasvavat hyvin pian niistä ulos. Moni käyttääkin kylvö- ja taimivaiheessa hyödykseen jogurttipurkkeja ja puoliksi leikattuja maitotölkkejä. Käytännöllistä ja järkevää uusiokäyttöä. Olen säästänyt myös puutarhaliikkeistä ostettujen pikkukasvien mukana tulevat muoviruukut tarkoitusta varten.

Varsinainen ongelma – toki vähän turhamainen sellainen – on väliaikaisten purkkien ulkonäkö. Valiot ja Arlat ikkunalaudalla eivät nappaa huolimatta siitä, että ovatkin vain tilapäisiä ratkaisuja. Siksi kippasin askartelukorin nurin ja kahlasin Pinterestin läpi inspiraation toivossa, löytääkseni helppoja ja ekologisia diy-vinkkejä ruukkuihin. Seuraavaksi esittelen top 3 suosikkini.


© 2020 Hajavalo blogi

1. NYÖRITETTY RUUKKU

Kieputa narua tai nyöriä ruukun ympäri. Ruukun pohjana voit hyvin käyttää jogurttipurkkia tai muuta kierrätysmuovista purnukkaa. Pääasia, että purkki on vedenkestävä. Leikkaa purkki oikeaan kokoon niin, että kasvin reiällinen sisäruukku mahtuu väljästi purkin sisään.

Löysin vanhaa valkoista jämälankaa, josta virkkasin pitkän nyörin kieputeltavaksi. Virkkauksen perusohjeen löydät esimerkiksi tämän videon alusta kohdasta 0:29 – 2:30 min. Jos vierastat virkkuukoukkua, kokeile sen sijaan vaikka juuttinarua tai helminauhaa kieputeltavaksi. Testasin tätä myös vanhalla kengännauhalla, joka muuten olisi ollut ihan roskiskamaa. Käytin kiinnityksessä apuna kuumaliimaa.


© 2020 Hajavalo blogi

2. PUINEN RUUKKU

Lado tikkuja tai keppejä purkin ympärille. Tässä vinkissä on potentiaalia moneen, latoa kun voi lähes mitä vaan joko päällekkäin tai sivuttain. Käytin itse grillitikuista katkottuja tasapäisiä pätkiä, jotka liimasin kuumaliimalla muovipurkkiin. Myös hammastikut toimivat tässä. Kiinnitykseen voit käyttää myös rautalankaa tai narua. Vanhoista kelottuneista oksista saisi myös varmasti tällä tavalla tosi näyttävän ruukun.


© 2020 Hajavalo blogi

3. PAPERINEN KORI

Taittele paperista kori suojaruukuksi. Paperi voi olla kirjan sivu, sanomalehteä tai vanhaa lahjapaperia. Kokeilin itse taitella korin suodatinpussista ja siitä tuli oikein hyvä. Käänsin pussin aluksi nurinpäin ja taittelin sen oikeaan kokoon tasasivuiseksi. Rypyt eivät tässä hommassa haittaa, päinvastoin. Lopuksi tein muutaman taitoksen yläreunoihin. Laita paperiseen suojaruukkuun pohjalle jokin pieni vati, esimerkiksi pilttipurkin korkki, jotta sisäruukusta valuva vesi ei turmele koria.


© 2020 Hajavalo blogi

Vinkkejä voi tietysti soveltaa isojenkin kasvien ruukkuihin. Käsitöissä on se ihana juttu, että tekijän kädenjälki näkyy aina. Joten mikäli innostuit kokeilemaan, jaa kuva omasta ruukustasi Instagramiin ja merkitse kuvakommentteihin @hajavaloblog. Olisi kiva nähdä millaisia ruukkuratkaisuja muut ovat keksineet.


I've been struggling a bit with pots and my seedlings. Most of them grow so fast that it feels pointless to put any money for nice looking tiny pots. So I discovered how to easily make the pots myself. Here's my three favourite methods: rolling, stacking and folding. I made four pots for the example. I rolled old shoelaces around a plastic yoghurt cup and used hot glue for attaching. I also crocheted string for another pot. Here's a tutorial for crocheting, beginning from 2:40 min, if you like to try it.

Second idea was to cut some wooden grill sticks into equal pieces and stack the sticks around the plastic cup. Hot glue was great for attachment, but I think the steel wire works here as well. Last and the most simple experiment was the paper basket. I turned a coffee filter upside-down and simply folded it into basket shape. No glue was needed, only patience.

If you got inspired and want to try these ideas, please share the result for example in Instagram and mention @hajavaloblog in comments. It would be nice to see other ideas as well.

0 kommenttia